Olen museopedagogi, taidekasvattaja ja yleisötyön ammattilainen. Tutuimmalla maaperällä olen taidekentällä, mutta työskentelen mielelläni kaikenlaisen kulttuurin ja elämysten parissa. Innostun helposti erilaisten yleisöjen ja yhteisöjen kanssa toimimisesta ja minua kiinnostaa kulttuurin saavutettavuutta ja osallisuutta lisäävät hyvinvointipalvelut ja vapaaehtoistoiminnan kehittäminen.
Ohjaan, opetan ja opastan.​
Tällä sivulla on esillä muutamia valikoituja työtehtäviä vuosien varrelta.
Museopeda & taidekasvatus
Meidän pinkki talo 2016
Yhteisötaideprojekti
Puolalaissyntyisen taiteilija OLEKin (Agata Oleksiak) kanssa toteutettu Meidän pinkki talo toi eri kulttuureista lähtöisin olevat naiset yhteen virkkaamaan Keravan aseman läheisyydessä sijaitsevan Galleria Allin pitsin peittoon. Virkkaamassa oli satakunta vapaaehtoista, maahanmuuttajia ja Irakista sekä Afganistanista saapuneita turvapaikanhakijoita. Pinkkiin pitsiin verhoiltu rakennus nosti näkyville pakolaisuuteen ja naisten hiljaiseen työhön liittyviä teemoja.
Vastasin hankkeessa avustushakemuksen tekemisestä, käytännön toteutuksen ja vapaaehtoisten koordinoinnista sekä viestinnästä yhteistyötahojen kanssa.​
Osallistava museo 2017 - 2018
Hyvinvointipalveluja Sinkan erityisryhmilleÂ
Hankkeessa kartoitettiin museon ja kaupungin sosiaali- ja perhepalveluiden välisiä yhteistyömahdollisuuksia testaamalla asiakaslähtöisesti suunniteltuja museopalveluja. Tavoitteena oli parantaa sos.- ja perhepalveluiden mahdollisuuksia hyödyntää museoiden palveluita sekä löytää käytännöllinen toimintamalli, jossa taidetoiminta juurrutettaisiin osaksi hoitotyön arkea. Myös Sinkan toiminnassa mukana olleiden vapaaehtoisten toiminnan organisoiminen kuului hankkeen tavoitteisiin.
​
Vastasin projektin koordinoinnista ja toteuttamisesta yhdessä projektityöntekijän kanssa. Hankkeen aikana mm. suunniteltiin erityisryhmille räätälöity osallistavien opastusten kokonaisuus, toteutettiin pop up -näyttelyitä hoivakoteihin ja vedettiin klovnien opastamia näyttelykierroksia työkeskuksen asiakkaille. Lisäksi toteutettiin yhteisötaiteellinen työpaja ja taideteos "Hatuntekijän paja” yhdessä Keravan Työkeskuksen asiakkaiden ja taiteilija Eliisa Sorvalin kanssa. Taideteos oli esillä osana taidemuseon Liisa Ihmemaassa –näyttelyä. Hankkeen tuloksista muodostui perusta Sinkan hyvinvointipalveluille ja toiminta on jalkautunut osaksi yleisötyön arkea.
Taidetta hoivakotiin 2019 - 2020Â
Muistojen soittorasiat ja aistiseinäÂ
Muistojen soittorasioissa yhdistyvät Keravalaisen hoivakotien asukkaille ja heidän omaisilleen järjestetyt muusikko Tenho Raaterovan konsertit ja kuvataiteilija Terhi Ekebomin luoma moniaistinen taideteos. Ekebom suunnitteli kuusi soittorasiaa, joiden laserleikatut ja sisältäpäin valaistut siluettikuvat saivat aiheensa toivekappaleisiin liittyvistä muistoista.
​
Kahta eri kokoa olevista soittorasioista suuret jäävät soimaan hoivakotien yleisiin tiloihin ja pienet pääsevät kiertämään asukkaiden huoneissa. Jälkimmäiset on mitoitettu asukkaiden tarjotintason mukaan, jolloin niiden tarkastelu on mahdollista myös makuulta käsin.
​
Kirjoitin avustushakemuksen ja vastasin projektin koordinoinnista.
Lue lisää
Hoivakoti
Vomman Aistiseinästä​
Virtuaalinen maailmanympärysmatka
Keski-Uudenmaan museoiden XR-museohanke
2023-2025
XR-museohankkessa rakennetaan uudenlaista museomaailmaa täynnä virtuaalitodellisuuden elämyksiä, pelejä ja digitaalisia museovierailuja, esityksiä, tapahtumia ja opastuksia sekä monenlaista toimintaa yhdessä yleisön kanssa.
​
Hankevaiheessa järjestimme työpajoja mm. museoiden vapaaehtoisille, opettajille ja sateenkaarinuorille. Työpajan aikana esiteltiin XR-museohanke pähkinänkuoressa, avattiin alan terminologiaa ja vierailtiin yhdessä erilaisissa virtuaalisissa museokohteissa ympäri maailmaa. Tapahtuman aikana kaikki halukkaat saivat kokeilla ohjatusti VR-lasien käyttöä.
​
Suunnittelimme ja ohjasimme työpajat yhdessä hankkeen yhteisötuottaja Minna Vähäsalon kanssa.​
Lasten Sinkka -näyttelyopastusÂ
​
Videolla esitellään Kimmo Kaivannon teos "Kun meri kuolee II" (1973) ja annetaan vinkki omatoimiseen tehtävään. Oppaana museolehtori Kirsi Nuppola ja yleisötyöntekijä Ida Nisonen.
​
Taide- ja museokeskus Sinkka 2022
kesto 4:03 min
​
Käsikirjoitus Kirsi Nuppola & Ida Nisonen, kuvaus Ida Nisonen, animaatiot Veli Nisonen
Â
Taidetestaajien jatkot-video
​
Kirsi Kaulasen Pohjoinen myriadi -näyttelyssä vierailleiden Taidetestaajien jatkot-video. Kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen kertoo videolla Sammas-teoksestaan. Oppaana museolehtori Kirsi Nuppola.Â
​
Taide- ja museokeskus Sinkka 2022
kesto 3:53 min
​
Käsikirjoitus Kirsi Nuppola & Verna Kirsi, kuvaus Verna Kirsi, editointi Kirsi Nuppola
Lisää videoita: https://vimeo.com/sinkka
Olipa kerran -näyttelyn video-opastus
​
Olipa kerran -näyttelyn video-opastuksella on esittelyssä Tuomo Saalin ja Tero Laaksosen maalauksia, Pekka Kauhasen veistoksia ja Antti Tantun puupiirroksia Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmasta. Oppaana museolehtori Kirsi Nuppola.Â
​
Taide- ja museokeskus Sinkka 2020
kesto 5:26 min
​
Käsikirjoitus Kirsi Nuppola & Verna Kirsi, kuvaus  ja editointi Jyrki Järvinen
Adolfiinan kätköpolku
Lasten puuhatehtäväkokonaisuus Heikkilän kotiseutumuseolle
”Hei, hauska tavata! Tervetuloa vuoteen 1780. Minä olen Adolfiina, Helénin perheen tytär. Asustan täällä Heikkilässä sisarusteni Augustin ja Amandan, äidin, isän sekä tilan töissä auttavien renkien, piikojen ja muonamiehen kanssa."
​
Heikkilän tytär Adolfiina on piilottanut kotiseutumuseon pihapiiriin laatikoita, jotka kätkevät sisäänsä hauskaa puuhaa koko perheelle. Löydätkö sinä kaikki Adolfiinan piilopaikat? Kuvat ja vihjeet johdattavat sinut oikeille jäljille. Kierrä rakennuksia ja katsele ympärillesi tarkkaan! Tunnistatko pihan ötököitä ja lintuja? Osaatko rakentaa käpylehmän? Millainen on oma puumerkkisi? Tule selvittämään!
​
Käsikirjoitus, kuvitus, taitto ja toteutus
Kirsi Nuppola & Verna Kirsi
​